Hakplastik
Hakans utseende har stor betydelse för balansen i ansiktet. En liten haka kan göra att intrycket av näsan blir mer dominant. 20 % av patienterna som önskar göra en näsplastik har som regel fördel av att genomgå en hakförstoring. En hakförstoring kan genomföras i kombination med andra ingrepp i ansiktet t.ex fettsugning av hakan eller ansiktslyftning.
Hakimplantat finns i olika storlekar, former och material. Vanligtvis använder vi oss av fasta silikonimplantat, vilka tolereras väl av kroppen. Formen på implantatet kan vara mjukt böjt eller ”kantigt”. Formen och storleken på implantatet bestäms i samråd med din kirurg vid konsultationsbesöket.
Konsultationen görs ibland med hjälp av så kallad videoimaging, dvs din plastikkirurg visar dig på en dator hur din hakprofil kan förändras. Man måste dock förstå att datorbilden inte är en exakt beskrivning av vad som kommer att ske, utan ett underlag för bättre förståelse.
Operation
Denna operation genomförs i narkos i kombination med lokalbedövning. Ett litet snitt läggs som regel under hakan i ett redan befintligt hudveck (man kan även lägga snittet i munslemhinnan). Denna typ av ärr brukar vanligtvis bli väldigt diskreta. Man gör en väl anpassad ficka ned mot underliggande käkben. Implantatet införs genom hudsnittet, och man ser till att det passar precis.
Komplikationer
Blödningar och infektioner är sällsynta. Det finns alltid en risk att implantet hamnar snett och detta förebyggs genom att fickan görs lagom stor samt att implantatet sys fast mot benhinnan. Tillfällig känselnedsättning kan förekomma när omgivande nerver i operationsområdet sträcks. Den viktigaste komplikationen, som man kan undvika genom en bra konsultation, är att patienten inte riktigt förstått hur skillnaden i ansiktsform blir efter genomförd operation.
Efterförlopp
Blåmärken, svullnad, känselnedsättning och stelhet är vanligt under de första 2 veckorna. Vanligtvis använder vi ett hakförband under de 2 första veckorna efter operationen. Kontaktsport med risk för slag mot hakan bör undvikas under ca 3 månaders tid. Slutresultatet kan bedömas tidigast efter 6 månader.
Okbensimplantat
Denna typ av implantat kan användas för att höja upp ett ”insjunket” mellanansiktesparti. Att lyfta upp okbenområdet kan ge en positiv förändring av ansiktets form och hela ögonregionen. I samband med läkarkonsultationen kan man använda sig av datoranimation för att åskådliggöra hur ett okbensimplantat kan förändra utseendet för varje enskild patient. De implantat vi använder är främst av fast silikontyp, i varierande form och storlek. Det är viktigt att implantaten placeras tätt mot benytan för att undvika att man känner eventuella kanter.
Operation
Operationen genomförs i narkos i kombination med lokalbedövningsmedel. Antingen lägger man ett litet snitt i munhålan eller så lägger man implantatet via snitt i tinningregionen.
Komplikationer
Blödning och infektioner kan förekomma, men är inte så vanligt. Däremot ser man en ökad förekomst av sårvätskeansamlingar (serom) kring okbensimplantat jämfört med exempelvis hakimplantat. Om en sådan vätskeansamling skulle uppträda kan man tömma ut den med hjälp av en nål. Känselnedsättning i överläppen kan förekomma, men brukar försvinna med tiden.
Efterförlopp
Svullnadskänsla och ”stumhet” i ansiktet är vanligt direkt efter genomförd operation. Första veckan efter operationen kan man ha svårt att tugga. Flytande föda kan vara lämpligt samt att man sköljer munnen med exempelvis Hibitan Dental (munsköljvätska från apoteket) morgon och kväll. Stygnen i munhålan behöver som regel ej tas bort, utan försvinner av sig själv. Stygn i tinningregionen tas bort efter 14 dagar. Efter 6 månader kommer man på läkarbesök för att kunna bedöma kommande slutresultat.
Snabbfakta
Operationstid: 1 timme
Vistelse på kliniken: 4-6 timmar
Tillbaka på jobbet: 1-2 veckor
Operation: Under narkos
Adress
Linnégatan 9-11, 4 tr
114 47 Stockholm
Telefon
08-14 44 44
E-post
info@improva.se